петак, 24. април 2009.

MALI TRIKOVI

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*--- Windows trikovi ---*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*


Sada pocnimo sa windows trikovima...jos jedan odlican tutor koji sam pokusao da odjednom
u cugu napisem ali mi se nije dalo...pa sam ga pisao 2 dana tako sto sam ga sacuvao
Save As My documents Windows trikovi...Stvarno ima puno windows trikova i vjerujem da
ce mi za vrijeme pisanja ovog doca stalno govoriti nema enough memory traj lejter itd. itd.
(Nadam se da ste primjetili kako mi je dobar engleski).

U nastavku slijedi jos Windows trikova iako ovaj gore nije licio windows
triku, al et...sta je tu je...

Da li ste znali da mozete da stavljate pozadinu kada udjete u svoj omiljeni
direktorij?
Pa mozete, idite na View > Customize this Folder... i tamo koristite min
znanje engleskog...

ovaj trik je lakse radjenje Refresha web stranice, tj. pritiskanje F5 da biste
Refresh web stranicu.

Huh...trebao sam staviti naziv Kompjuterski trikovi...

Da li ste znali?
Da mozete da ukucate rijec u Adres baru i pritiskajuci CTRL+ENTER kompjuter
automatski dodaje http://www.com na tu Vasu rijec.

Da otprintate trenutnu stranicu pritisnite CTRL+P

Da trazite nesto putem adres bara ukucajte go, find ili ? i onda rijec
koju zelite naci...

Ako zelite da izvucete maksimum iz svog racunara, a vi to neizmerno zelite, cak sta vise treptite za tim trenutkom, pokusajte provesti u delo sledecih par saveta:
a) Desni klik na prazan prostor na desktopu i odaberete Properties. Kliknite na Effects i iskljucite sve opcije koje se nalaze pod Visual effects. Ovim postupkom ubrzali ste otvaranje menija, pomeranje prozora, i jos neke druge stvari.
b) Redovno koristite alat za defragmentaciju diska. Nalazi se u Start->Programs->Accessories->System Tolls->Disk defragmenter. Redovnim odrzavanjem diska mozete povecati performanse kompjutera do 10%.

Kako pristupiti CD-ROM-u u Safe modu? Pre nego sto PC pocne da bootujeWindows drzite CTRL ili F8 da bi ste pristupili Start meniju. Izaberite Command Prompt Only i otkucajte
'win/d:m' (bez apostrofa), potvrdite sve sa ENTER.

Jedna od stvari koja moze uzrokovati probleme, narocito na racunarima sa slabijim grafickim karticama je i kolicina boja sa kojima se vrsi prikaz slike na monitoru. Preporuka je da ne povecavate kolicinu boja iznad 16 bitne jer ionako necete primetiti razliku (osim ako se ne bavite grafickim dizajnom) izmedju 16 bitne i 32 bitne kolicine boja, a vasa graficka kartica bice vam zahvalna i radice sa puno manje napora.

Pojavio vam se virus. Jedna od najlaksih promena sistema na viruse trojance je da u DOS Prompt-u otkucate netstat-a. Ako u momentu izvrsenja ove naredbe racunar nije povezan na Internet dobicete prikaz svih otvorenih port-ova i informaciju da li postoji neki otvoreni port koji ima status Listening. Ako je broj port-a ispod 1024, velika je verovatnoca da se radi o nekom sistemskom servisu. Medjutim, ako je broj port-a koji se prisluskuje iznad 1024 proverite sistem sa nekim anti-virusnim programom.

Mislim da svako zna za igricu FreeCell koja dolazi uz Windows. Koliko puta vam se desilo da poludite i vise nego ista pozelite da pobedite pa makar i na prevaru. Ako pritisnete kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+F10 tokom igre, dobicete meni gde ce vas racunar upitati da li zelite da pobedite, izgubite ili nastavite da igrate.

Ako ste zaboravili BIOS sifru ili treba da radite sa prijateljevim racunarom i iz visih i neobjasnjivih razloga morate da cacnete nesto po njegovoj masini, a on vam (zloca jedna) nije rekao sifru ucinite sledece. Restartujte racunar sa ukljucenim CAPS LOCK-om. Drzeci Shift taster otkucajte AWARD-SW
Ovo bi trebalo da vam obezbedi ulaz na sve racunare koji koriste AWARD BIOS.Koji je dobar nacin da se zastitite od virusa kada vec nemate neki anti-virus program? Idite na Start/Find i nadjite sve fajlove sa ekstenzijom EXE i DLL. Selektujte ih, kliknite desnim dugmetom na njih i izaberite Properties. Pod Attributes selektujte Read-only i onda na OK. Od sada se fajlovi sa ekstenzijom EXE i DLL, koji su inace meta virusa, ne mogu menjati posto se oni, od sada, samo mogu citati ( Read-only). Ovakva vrsta zastite predstavlja problem za update programe tako da pre nego sto update-ujete morate iskljuciti Read-only.

Svi znamo da CTRL+A selektuje ceo tekst. Znate li da mozete u MS Wordu da selektujete sa F8? Pritisnite F8 jedanput da bi ukljucili ovu mogucnost. Stavite kursor negde na tekst. Pritinsite ponovo F8 i selektovace se cela rec. Treci put selektovace se cela recenica, cetvrti put paragraf a peti put ceo dokument. Obrnuti proces sa SHIFT.

Kada zatvorite neku aplikaciju neke biblioteke(DLL) i dalje ostaju ucitane u memoriji iako ne sluze nicemu. Da bi ste ustedeli memoriju uradite sledece. Startujte Regedit pa idite do HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\ Windows\CurrentVersion\Explorer i napravite novi String Value sa imenom AlwaysUnloadDll i dodelite mu vrednost 1.
Restartujte Windows i uzivajte u cistoj memoriji.
Napomena: ovaj trik bi trebalo da koriste samo oni ljudi koji koriste obilje razlicitih programa svakodnevno. Onim ostalim ne bih preporucio ovaj trik jer ce usporiti ucitavanje programa jer ce se biblioteke svaki put ponovo ucitavati.

Da li vam se desava da ScanDisk posle desetak sekundi pocne ponovo sve ispocetka da radi? Najbolje resenje je da startujete ScanDisk sa Windows 98 boot diskete jer tada nema ovakvih simptoma. Takodje, treba da proverite scandisk.ini koji se nalazi u Windows \ Command folderu. Namestite NumPasses vrednost na 5 a ScanTimeOut treba da bude na ON.

Ukoliko zelite da u MS Wordu selektujete samo onaj tekst koji se nalazi u zamisljenom pravougaoniku kojeg vi definisete, pritisnite zajedno CTRL+ALT+SHIFT i drzeci levi taster misa opisite granice pravougaonika. Ovo vam daje mogucnost selektovanja kao u npr. Photoshopu.

Kako preimenovati ikonu Recycle Bin? Startujte Regedit i idite do HKEY_LOCAL_MACHINE \ Software \ Classes \ CLSID\{645FF040-5081-101B-9F08 -00AA002F954E} \ ShellFolder. Kliknite dvaaput na 'Attributes' i promenite broj u 50010020. Nakon ovoga dobicete u meniju komandu Rename

Neki DOS programi kada se startuju iz Explorera samo otvore prozor DOS prompta i u nedostatku parametra odmah zatvore prozor tako da vi ne znate sta je pisalo. Jedini lek je da sami odete u DOS prompt i da otkucate putanju do fajla i onda da ga direktno startujete. Medjutim, taj odlazak u spomenuti direktorijum moze biti prilicno zamoran jer DOS skracuje imena direktorijuma i fajlova npr. na C:\PROGRA~1\SISOFT~1\SPEEDI~1.EXE. Zbog toga je mnogo lakse da principom Drag&Drop prevucete fajl iz Explorera u DOS prompt i odmah dobijete kompletnu putanju do fajla i sve sto vam ostaje je da pritisnete ENTER.

Windows povremeno javlja keyboard overflow problem u keyboard baferu ili jednostavno cujete pistanje na dodir tastature. Povecajte buffer tako sto cete otici do HKEY_ LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\ Kbdclass\Parameters i napravite DWORD value sa imenom KeyboardDataQueueSize. Vrednost povecajte npr. na 64 hex

Neko vam stalno menja pozadinu Windowsa i to vas nervira? Resenje je da startujete Regedit i odete do HKEY_ CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Policies \ System. Napravite DWORD
value: "NoDispBackgroundPage" (bez navodnika) i dodelite mu vrednost 1. Od sada Background opcija u Display Propertiesu nece biti dostupna.

Kako na najlaksi nacin napraviti svoj Screen Saver? Desno dugme na Desktop pa Properties i onda na Screen Saver. Izaberite '3D Flying Objects'. Kliknite na Settings pa pod Style odaberite 'Textured Flag'. Kliknite na 'Texture' i locirajte bilo koju BMP sliku (koja moze biti i npr. logo vase firme). Otkacite 'Smooth shading' stavite 'Resolution' i 'Size' na MAX. Kliknite na OK pa na Preview da vidite sta ste uradili

Znate li za opciju Combine and Decode u Outlook Expressu?
Selektujte vise poruka drzeci CRTL ili SHIFT i idite do Message menija i stavke 'Combine and Decode...'. Dobicte od svih selektovanih poruka jednu veliku poruku koju npr. mozete da stampate ili nesto slicno.

Ukoliko zelite da startujete starije programe koji nisu pisani za Windows 2000 pogledajte 'Application Compatibility tool' kojeg mozete pronaci na instalacionom CDu Windowsa 2000 u folderu Support pod nazivom APCOMPAT.EXE. Ovo vam dodje kao neki emulator Windowsa 95/98 pod 2K

U Windowsu 2000 Profesional Add/Remove stavka vise na sadrzi onoliko Windows komponeneti, kao pre, koje se mogu deinstalirati. Ima i zato leka! Skoknite do INF foldera i otvorite SYSOC.INF fajl u Notepadu. Izbrisete rec HIDE ispred svake stavke i snimite. Od sada Windows "igra otvorenih karata".

Ukoliko zelite da na najlaksi nacin, bez upotrebe raznih shareware-ova, prevedete IP broj (npr. 245.84.120.19) u nesto razumljivo i pamtljivo, idite u DOS i otkucajte NSLOOKUP [IP]

ActiveX plug-inovi mogu biti korisni ali mogu i da zasmetaju. Problem kod njih je da se ne mogu jednostavno deinstalirati iz Add/Remove apleta nego jedino rucno. Idite do Windows/ Downloaded Program Files foldera gde cete naci sve ActiveX plug-inove koje imate instalirane. Ukoliko neki ne zelite vise na vasem sistemu, kliknite desnim dugmetom na njega i izaberite Remove. ALI, budite jako pazljivi i radite ovo samo ako 100% znate sta uklanjate i zasto.

Korisnici Photoshopa od verzije 5 su primetili da prilikom otvaranja svakog fajla Photoshop odradi 'Detect watermark' koji sluzi nekoj vrsti zastiti copyrighta. Ukoliko vas nije briga za copyright neke slike ili samo zelite da ubrzate ucitavanje slike za par sekundi, skoknite do foldera gde je instaliran Photoshop pa onda udjite u Plugin folder. Sve sto treba da uradite je da obrisete folder Digimarc ili jos bolje da ga prebacite u neki drugi folder ukoliko vam kasnije zatreba.

Kako ubrzati startovanje programa? Startujte ga kao 'Minimized'. Windows nece morati da renderuje prozor i njegov sadrzaj pa ce program biti brze u statusu 'ready to use'. Medjutim, nemojte ocekivati da ovom metodom sacuvate memorijske resurse - samo skracujete brzinu ucitavanja. Ovo je veoma zgodno za programe koji se startuju sa Windowsom.

Budite obazrivi da kada saljete e-mail, fajl koji ste prikacili (attachment) povecava se za oko 30% a to nije malo. Treba voditi racuna da kada narucujete fajlove na email, preko npr. emailfile.com, treba da dodate ovih 30% na originalnu velicinu fajla. Personal Mailbox na EUnetu je 4MB sto ce reci da max velicina fajla koji moze da vam stigne je oko 3000KB.

Kada sistem pocne sporo da reaguje i sve vam se cini da ce uskoro da padne, a sebi ne mozete da dozvolite da restartujete sistem uradite sledece. Pritisnite CTRL+ALT+DEL, oznacite Explorer i kliknite END TASK dugme. Dobicete poruku "Are you sure you want to exit windows?" a vi pritisnete ESC i sacekajte par sekundi do sledece poruke "Explorer is not responding". Kliknite na END TASK i Desktop ce se osveziti. Windows bi trebao da reaguje bolje jer je ovo neka vrsta pseudo reboota.

Kako pronaci uzrok pada odredjenog programa. Resenje se moze potraziti sa Dr.Watsonom kojeg dobijate sa Windowsom. Procedura je u tome da startujete Dr.Watsona i dovedete problematicni program u stanje pada. Dr.Watson ce to uredno registrovati i snimiti stanje celokupnog stanja hardvera, softvera, drajvera i operativnog sistema a na vama je da na osnovu vaseg znanja tumacite log file i zakljucite sta se desilo.

Kako u Microsoft Wordu napraviti tabelu bez upotrebe misa na najlasi nacin? Otkucajte samo '+-+' (bez navodnika) i pritisnite ENTER. Eto tabele! Ukoliko zelite tabelu sa npr. cetiri celije otkucajte '+-++++' (bez navodnika).

Ukoliko zelite da na najbrzi nacin dodate razmak u meniju Outlook Expressa 5, dovoljno je samo da drzite SHIFT i da kliknete levim dugmetom misa na ikonu izpred koje zelite razmak.

Koliko ste puta u browseru videli gresku 404-File not found? Ukoliko vam je zaista stalo da vidite tu stranicu, stavite URL u clipboard i idite na sajt http://www.google.com/ i pod pretragom Pastujte problematicni URL. Google ce pronaci sajt a na vama je da kliknete na Cached link gde cete videti taj URL iz Googleovog kesa.

Recimo da je vam je folder My Documents najposeceniji folder na hard disku i recimo da cesto koristite Wordpad. Kliknte desnim dugmetom na ikonu Worpada i pod Start In otkucajte C:\My Documents. Od sada svaki put kada otvarate neki fajl u Wordpadu Dialog box ce vas odvesti direktno u My Documents folder.

Sa Windowsom 98 SE dolazi mali utility sa kojim mozete da editujete i menjate vremenske zone. Mozete ga naci na instalacionom CDu u folderu Tools\Reskit\Config\tzedit.exe

Zelite li browser bez ivica? Otkucajte pod RUN "iexplore -k
javascript: moveTo(100,100); resizeTo(500,400)" i dobicete Internet Explorer koji nema ni jednu ivicu...Ivicu?

U triku 240 je spominjana komanda FC koja uporredjuje dva fajla i izbacuje rezultat u okviru teksta sa promenama. Korisnici Windowsa 98/2000 slican program, ali sada u Windows verziji, mogu naci na instalacionom CDu za ovaj operativni sistem. Lokacija za W98 je Tools \ Reskit \ Files a za W2000 Support \ Tools folder\SUPPORT.CAB. Startujte fajl WINDIFF.EXE

Kako pronaci sliku na internetu koja se zove npr. FOTKA? Uz Alta Vistu sve je moguce. Dovoljno je da u search fieldu otkucate 'image:fotka'

Doslo je vreme prvom triku za Windows ME. Kada neki program 'pukne' obicno kliknete na Details u nadi da cete saznati sta je prouzrokovalo pad programa. Medjutim, ljudi iz MSa su se odlucili da ukinu dugme Details iz ko zna kojih razloga, ali kombinacija tastera ALT+D dace vam ono sto ste vec navikli da vidite - detalje.

Kako saznati koliko puta ste startovali neki program ili igru? Dovoljno je samo da pogledate fajl 'OPTLOG.TXT' i sve sto ste dosad startovali videcete upisano i odbrojano. Inace, ovaj fajl koristi MS Scan Disk da bi fajlove koje najcesce koristite stavio na pocetak diska jer ce tada biti brze procitani.

Da li zelite da saznate sta se promenilo u Registry-ju posle instalacije neke aplikacije? Pre nego sto bilo sta pocnete da instalirate startujte Regedit i odaberite opciju 'Export Registry File' i nazovite ga 'pre.reg'. Instalirajte sta ste vec naumili pa ponovo odaberite opciju za Export ali ga ovaj put nazovite 'posle.reg'. Idite na Start/Run i otkucajte
"fc pre.reg posle.reg > promene.txt" (sa navodnicima).
Stara dobra DOS komanda FC radi i u Windowsu i uporedice ova dva fajla i promene napisati u fajlu 'promene.txt'

Da li su vas ikada nervirali fontovi na nekim web stranama? Negde su isuvise mali, negde su veliki, negde su cudne boje a negde necitljivi. Ukoliko zelite da premostite formatizovanje fontova u IE idite do Internet Options/Accessibility i tamo zavrsite posao.

Interesuje vas sa kojim je sve sajtovima neki sajt linkovan? Otkucajte u Alta Visti npr. 'link:formula1.com' i videcete sve linkove koji poticu sa sajta formula1.com

Kako na internetu pretrazivati URL adrese? Ukoliko vas npr. zanimaju sve web adrese u cijem se URLu pominje rec 'phone' dovoljno je da na Alta Visiti otkucate upit 'url:phone'

Na Unixu vec odavno postoji opcija da kada misem predjete preko neaktivnog prozora on postaje aktivan. Ukoliko to zelite i u Windowsu evo sta treba da uradite. Sa Regeditom idite do HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Mouse, napravite DWORD stavku sa imenom ActiveWindowTracking, dodelite mu vrednost 1 i restartujte sistem

Evo par switcheva za Scan disk. Moze ti ih koristiti sa npr. Run komandom iz Start menija. 'SCANDSKW /A' ce izvrsiti auto-selekciju vaseg harda, 'SCANDSKW /N' ce poceti scan bez nepotrebnih pitanja, 'SCANDSKW /P' ukljucuje preview mod a 'SCANDSKW /SILENT' ukljucuje silent mod u kojem nemate mogucnost biranja opcija.

Koristite li Telnet u Windowsu? Zelite li Smooth Scrolling. Idite do HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Telnet i promenite vrednost stavke "SmoothScroll" u 1.

Koja je najbolja zastita protiv destruktivnih virusa koji npr. formatizuju hard disk bez znanja korisnika? To nije ni jedan od anti-virusnih programa. Dovoljno je da preimenujete fajl FORMAT.EXE u npr. FORMAT1.EXE. Ovo bi ste takodje mogli primeniti i na fajl FDISK.EXE

Zelite li da promenite prioritet vaseg CPU-a? Idite do HKEY_LOCAL_MACHINE \ System \ CurrentControlSet \ Services \VxD \ BIOS i u desnom panelu napravite DWORD stavku sa imenom "CPUPriority". Dodelite mu vrednost 1 u decimalnom formatu i rebutujte. Programi i ceo sistem bi trebao da se odaziva brze.

Dok Disk Defragmenter radi svoj posao startovanje Screen Savera nije preporucljivo jer ce posao morati da se radi iz pocetka. Da ne bi ste vrteli misa ukrug za vreme defragmentacije, posegnite za elegantnijem resenju. Sa Regeditom idite do HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft\ Windows \ CurrentVersion \ Applets i napravite novi key "Defrag". Pod njim napravite key "Settings" a unutar njega novi key "DisableScreenSaver" i dodelite mu vrednost "Yes". Sledeci put kada se startuje Defrag, Screen Saver ce biti deaktiviran.

Uz pomoc ovog trika svaki put kada se startuje Windows pojavice se prozor sa proizvoljnim tekstom koji ste vi napisali. Ovo je zgodna stvar ukoliko zelite nesto vazno da napomenete korisnicima racunara ili da im skrenete paznju na nesto. Sa Regeditom idite do HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Winlogon i napravite stavku LegalNoticeCaption i ubacite tekst koji zelite.

Imate instaliran Windows 98 i u poslednje vreme radi nestabilno? Ukoliko zelite da vratite Windows 98 u ispravno stanje t.j. stanje koje ste imali kada ste ga prvi put instalirali, uradite sledece. Butujte PC sa Windows 98 Boot diskom, ubacite Windows 98 CD i otkucajte "D:SETUP /Pf" (bez navodnika) ukoliko je D vas CD- ROM. Sa ovom komandom cete Windows 98 vratiti u "factory state" i u 99% slucajeva popraviti sve probleme u sistemu.

Sigurno ste vec sto puta culi o Cookies-ima i o njihovom uticaju na vasu privatnost dok surfujete webom. Standardna je preporuka da ih sa vremena na vreme obrisete, ali time mozete dosta izgubiti na komforu pri surfovanju webom, pogotovo na onim sajtovima koje cesto posecujete. U IE5 postoji zgodna opcija 'Export Cookies' koja vas moze spasti nevolja. Pre nego sto obrisete Cookie idite na File/ Import Export i izaberite 'Export Cookies' i snimite ga u fajl. Ukoliko nesto ne bude valjalo posle brisanja sa komandom Import mozete sve vratiti u predjasnje stanje.

Korisnici Netscape-a mogu lako da pogledaju sta se desava u njihovom gradu veceras ili sta igra u bioskopu. Dovoljno je samo da otkucaju npr. 'zip 90210' i saznace sta se desava na Beverly Hillsu. Ova opcija za sada radi samo da US podrucje.

Ukoliko imate NT4 i vise od 64MB RAMa postarajte se da vam je stavka DisablePagingExecutive stavljena na 1. Ovim ce sistem iskorisiti svu raspolozivu memoriju. Putanja do ove stavke je HKEY_LOCAL_MACHINE \ System \ CurrentControlSet \ Control \Session Manager \ Memory Management \ DisablePagingExecutive

Ukoliko primetite da vam se sistem ponasa cudno t.j. nestablino, potrazite fajl Bootlog.txt u rutu hard diska. Potrazite stavke 'Fail'. Videcete koji drajveri fale i koji nisu mogli biti ucitani. Njih verovatno posedujete na instalacionom CDu Windowsa pa ih tamo i potrazite i prekopirajte negde u Windowsov 'path'. Primeticete da se stvari rade bolje. Ukoliko nemozete da nadjete fajl Bootlog.txt ubacite u MSDOS.SYS stavku "DISABLELOG=0"

Ukoliko instalirate Internet Explorer sa Windows Desktop update-om moze se dogoditi na vam nestane NEW komanda iz menija koji dobijate kada desnim dugmetom kliknete da desktop. Ovo je klasican MS bug a popravlja se tako sto cete vresnosti u registry bazi vratiti na sledece:
Key: [HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\Background\ shellex\ ContextMenuHandlers\New]
Value Name: (Default)
Data Type: REG_SZ
Data: {D969A300-E7FF-11d0-A93B-00A0C90F2719}

Koliko puta ste, surfujuci webom, videli neku jako dobru Macromedia Flash animaciju a niste bili u mogucnosti da je snimite jer takva opcija jednostavno ne postoji? Resenje ovog problema je da dok u browseru gledate Flash animaciju, pomocu Find komande, potrazite *.SWF fajlove i prekopirajte ih u neki drugi folder. Najverovatnije taj fajl necete moci otrvoriti duplim klikom na njega nego cete ga uz pomoc drag&dropa prebaciti u IE a on ce vec uraditi svoj deo posla.

Da li znate da je moguce promeniti kolicinu memorije koju ce koristiti svaki IRQ port pojednicno? Otvorite System.ini fajl u iu sekciji [386enh] dodajte stavku IrqX=4096 gde je X broj IRQ porta. Snimite i rebutujte. Ovim povecavate rezervisanu memoriju za IRQ port i time uvecavate njegove performanse. U praksi se pokazalo da najvece dobitke ostvaruju mrezne kartice, tako da ukoliko je posedujete obavezno ovo uradite.

Uz pomoc ovog trika u meniju koji dobijete kada desnim dugmetom kliknete na bilo koji folder dobicete opciju 'Explore from here' sto ustvari znaci da ce se kada kliknete na tu opciju otvoriti novi Explorer tog foldera. Idite do KEY_CLASSES_ ROOT\Directory\shell\Explore (ako ne postoji-napravite) i promenite vrednost 'Default' u 'Explore from here'. Napravite novu key pod 'Explore' sa imenom 'command' i editujte Default vrednost u 'explorer.exe /e,/root,/idlist,%i'

Ukoliko ste npr. instalirali Windows na posebnu particiju i ne zelite da se na tu particiju bilo sta upisuje sto nije vezano za sitem pa ni fajlovi Outlook Expressa, evo nacina kako da promenite putanju do foldera gde ce OE upisivati e-mailove i news poruke. Sa Regeditom idite do HKEY_CURRENT_ USER\Software\Microsoft\Outlook Express i u stavku 'Store Root' upisite novu putanju do zeljenog foldera.

Nervira li vas beep iz PC Speakera? Ukoliko zelite da ga iskljucite sa Regeditom idite do HKEY_CURRENT_USER\ Control Panel\Sound i pronadjite stavku Beep. Ukoliko ne postoji napravite je(New/ String Value). Stavci dodelite vrednost No (ili Yes ukoliko se predomislite) i vas Speaker ce po sledecem startovanju Windowsa biti iskljucen.

Da li ste ikada naleteli na neke brojke tipa 404 dok ste surfovali webom? 404 ustvari znaci da sajt nije nadjen, 401 -neovlascen zahtev, 402 -obavestenje da je potrebna uplata, 403 - zabranjen pristup, 408 -time-out zahteva, 500 - greska u serveru(internom), 501 -non-implemented server-side facility, 503- preopterecen server

Ukoliko zelite da kontrolisete kako ce se vas Windows butovati editujte fajl MSDOS.SYS koji se nalazi u rutu. Prvo mu iskljucite Read-Only atribut - ukoliko ne znate kako, ovo nije za vas. U sekciji [Options] postoje sledece stavke a vrednost '1' znaci DA a '0' znaci NE. BootGUI=1 (boot into Windows); DblSpace=0 (load DoubleSpace drivers); DrvSpace=0 (load DriveSpace drivers); LoadTop=1 (load
command shell in upper memory); BootMenu=1 (turn on boot menu-preporucljivo); BootMenuDefault=1 (choice in boot menu); BootMenuDelay=2 (seconds to delay boot menu); BootKeys=1 (keyboard shortcuts for more booting options); Logo=1 (see the Windows splash screen); AutoScan=0 (automatically scandisk after a 'bad' shutdown); BootWarn=0 (warning about going into Safe mode); DisableLog=0 (boot up logging

Windows 2000 dolazi sa novim instalerom zvanim 'Microsoft Windows Installer'. Buduce instalacije dolazice u novom formatu .MSI pa ukoliko zelite da otvorite ovakav fajl moracete ovo instalirati. Microsoft je novi instaler preuredio za Windows 95, 98, NT pa ga slobodno mozete preuzeti sa:
www.microsoft.com/msdownload/platformsdk/instmsi.htm

U Windowsu 98 se desava da se CD ne startuje automatski po ubacivanju u drajv. Ovaj bag se resava tako sto cete u registriju otici do [HKEY_CURRENT_USER\Software\ Microsoft\ Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer] i napraviti novu stavku sa imenom NoDriveTypeAutoRun sa vrednoscu 0000 95 00 00 00

Smetaju vam neke ikone u Control Panelu i zeleli bi da ih se otarasite. Nista lakse! Trazite fajlove sa ekstenzijom *.CPL. Ove fajlove mozete skloniti iz System foldera ali budite oprezni - neki su zaista neophodni. Sigurniji nacin je da u Control.ini fajlu u sekciji [don't load] upisete koje fajlove Windows ne treba da ucita. Npr. ukoliko ne zelite da vam se ucita Quick Time aplet za Control Panel onda cete u pomenutoj sekciji upisati "quicktime.cpl=no" (bez navodnika)

Koji je najbrzi nacin kreiranja shortcuta? Ne znam, ali ovaj sigurno treba uzeti u obzir. Dok ste u Win Exploreru odvucite ikonu iz gornjeg levog ugla na desktop i dobicete shortcut za folder u kojem ste se nalazili. Ovo isto mozete koristiti i u IE da bi na najlaksi nacin dobili shortcut na desktopu za odredjeni URL.

Prilikom kopiranja programa sa CD-a moze se dogoditi da program odbija da radi. Ukoliko ste sigurni da je CD dobro snimljen onda jedini problem moze biti u tome sto su prekopirani fajlovi u READ ONLY modu. Oznacite sve fajlove i u Properties iskljucite Read Only.

Imate malo mesta na hard disku i zelite da napravite malo mesta? Ukoliko zelite instant 7 MB vise na vasem hardu idite do foldera C:\Windows\Help i obrisite sve AVI fajlove jer oni predstavljaju tutorial Windowsa a predpostavljam da vam to vise ne treba.

Kako da ogranicite pretragu na Altavisti na samo jedan domen? Ukoliko npr. zelite da pretrazite rec MP3 samo u "yu" domenu korisitite sledecu sintaksu "host:.yu mp3".

Jedan od glavnih uzroka pada sistema je koriscenje starih 16. bitnih programa. Kako da na najbrzi nacin saznate da li je program 16. ili 32. bitan? Otvorite EXE fajl programa u Quick View-u i informacije o njemu su pred vama. Ako je program 16. bitan pokusajte da pronadjete noviju verziju, update ili cak njegovu 32. bitnu verziju.

Jedan od najlaksih provera sistema na viruse trojance je da u DOS Prompt-u otkucate "netstat -a" (bez navodnika). Ova komanda ce vam dati prikaz svih otvorenih portova. Treba je startovati dok racunar nije povezan na internet i proveriti da li postoji neki otvoreni port koji ima status "Listening". Ako je broj porta ispod 1024, velika je verovatnoca da se radi o nekom sistemskom servisu. Medutim, ako je broj iznad 1024 proverite sistem sa nekim anti-virusnim programom.

Kolega na poslu predugo drzi rekord u Minesweeperu? Rekord bi veoma lako oborili samo da nema tog prokletog sata, zar ne? Da bi zaustavili sat kliknite bilo gde na tablu da bi pocelo da tece vreme. Pritisnite zajedno levo i desno dugme misa i taster ESCAPE i do kraja radnog vremena rekord ce biti vas! :)

Znate li Easter Egg Helpa Windowsa 95? Idite na Start/ Help i izaberite Find. Ukoliko dosad niste napravili index bazu napravite je. Pod Options treba da vam bude ukljuceno "All the words you typed in any order" i "begin with the characters you type" a ostalo nije bitno. Kliknite na OK. Pod Find otkucajte "Who knows who built this tool?" (bez navodnika sa velikim W) i drzite SHIFT i CTRL pa kliknite na Clear. Opet idite pod Options ali ovaj put stavite "At least one of the words you typed" i "contain the characters you type". Kliknite na OK pa otkucajte "The Shadow knows!" (bez navodnika sa velikim T i S). Drzite SHIFT i CTRL pa opet Clear i Easter Egg je tu!

Koristite li BCC kada saljete e-mail na vise korisnika? Koriscenjem BCCa (Blind Carbon Copy) mozete poslati isti email na vise e-mail adresa a da pritom oni koji su dobili taj e-mail ne znaju kome ste jos poslali. Koliko postujete privatnost drugih toliko ce i drugi postovati vasu.

Verovatno ste primetili da svaki put kada editujete DOC fajl u Wordu97/2K oni budu veci bez obzira koliko brisali unutar njega. Ova pojava se desava zbog opcije Auto Save, koju treba iskljuciti, a da bi DOC fajlove sveli na razumne duzine otvorite ih pa ih snimite sa Save As. Primeticete da su fajlovi dosta manji.

Zelite da editujete sistemske ini fajlove? Uvek je dobro imati ih sve zajedno otvorene zbog bolje preglednosti. Za tu svrhu najbolje ce vam posluziti program Sysedit (windows\system\ sysedit.exe) koji automatski otvara Autoexec.bat, Config.sys, Win.ini, System.ini i Protocol.ini pa tako editovanje postaje znatno lakse.

Dok ste citali postu u Outlook Expressu pukao vam je sistem ili mozda nestala struja? Po sledecom startovanju sistema startovace vam se Scan Disk i naci ce gresku u Outlook-ovom history fajlu. Popravite ga. Kada budete startovali OE, poruku koju ste citali necete moci da vidite zbog toga sto OE nije bio propisno ugasen. Ali ovo ne treba da vas plasi jer poruka je jos uvek tu. Dovoljno je samo da klikete na bilo koji drugi e-mail pa posle toga ponovo na problematicni i sada nece biti problema.

Desilo vam se da u browseru dobijete potpuno drugu web stranicu od zahtevane? E pa doslo je vreme da pocistite Cache t.j. Temporary Internet fajlove jer je vas omiljni browser pocelo pomalo da brlja.

Kako na najbrzi nacin startovati Windows Explorer? Ukoliko imate Windows tastaturu pritisnite Winkey + E i to je to!

Ukoliko radite sa Windows Explorerom verovatno ste primetili da ukoliko pokusate da upravo snimljeni fajl na disketu presnimite na hard disk radi provere(posto su diskete prilicno nepouzdane), sistem ga nece uopste citati sa diskete nego ce ga direktno iz buffera presnimiti na hard. Da bi pocistili buffer flopi diska jednostavno izbacite i ubacite diksetu u flopi i tek ce sada fajl sa diskete biti procitan i presnimljen na hard.

Nervira li vas onaj ruzni font u Notepadu? Ukoliko zelite da ga promenite moracete da cepkate malo po registry-ju. Idite do: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\ 8.0\ Word\Options i promenite "fixedfon.fon" u novi font.
Napomena: TrueType(.TTF) fontovi nisu podrzani

Ako ste jedan od mnogobrojnih koji su potpuno zapostavili svoju numericku tastaturu (da, to su oni tasteri sa strane gde se uhvatila paucina) evo nacina kako da ih najbolje iskorisite u Windowsu. Svaka ikona na desktopu moze imati svoju precicu (shortcut) preko tastature t.j. hot key. Da bi ste konfigurisali "vruce tastere" kliknite desnim dugmetom na desktop ikonu i izaberite Properties/ Shortcut. Na Shortcut Key kliknite jedanput i potom pritisnite taster(sa numericke tastature) koji ce ubuduce biti precica sa startovanje tog programa.

Kako startovati IE bez ikakvih ikona, tool i status barova?
Start/ RUN/ i otkucajte "iexplore -k http://www.domain.com/"

Da bi ste brze resetovali masinu (Start/Shutdown/Restart) drzite SHIFT taster pre nego sto kliknete na OK

Ukoliko necete da vam se automatski startuje CD, drzite SHIFT taster pri ubacivanju CD-a.

Auto search opcija u Internet Exploreru je sjajna stvar ali samo za domene .com, .edu, ili .org . Dodajte sami jos neke domene, kao sto su .net ili jos bolje .co.yu tako sto cete sa Regeditom otici na HKEY_LOCAL_MACHINE > SOFTWARE > Microsoft > Internet Explorer > Main > UrlTemplate i tamo uneti ono sto vam treba

Kada trazite fajlove sa Windows Find (Start/Find) obelezite neki fajl od pronadjenih i preko File menija potrazite opciju 'Open Containing Folder'. Ukoliko upotrebite ovu opciju naci cete se u folderu gde je fajl, koji ste trazili, pronadjen!

Ukoliko vam cesto "puca" veza sa vasim provajderom pokusajte da uradite sledece. Idite na Control Panel\ Modems\ Properties\ Connection i na kraju Advanced i pod Extra settings otkucajte "S10=50" (bez navodnika). Ovo bi trebalo da "ojaca" izdrzljivost modema. Ukoliko imate vise unosa pod Extra Settings razdvojte ih razmakom


To je vecina trikova koji postoje u windowsima, ali ima njih jos puno koji su ostali ne istrazeni ali i oni ce uskoro biti na ovim stranicama....uskoro ocekujte nastavak ovih trikova naravno dok odmorim malkice prste.

KAKO OBORITI NEKU STRANICU

WEB HACK

_-SADRZAJ-_-Objasnjenje
-Kad ovo procitas...
-Sta je potrebno
-Kako ostati anoniman?
-Shell Account...?
-Malo osnovnih Unix komandi
-Nalazenje informacija o siteu
-Iskoristiti rupu
-Ostalo_-OBASNJENJE-__-KAD OVO PROCITAS-_

-Kad procitas ovaj tutorial NISI HAKER!!! To treba da bude kristalno jasno.I nemoj da ides po
forumima i da se kurcis kako si haker jer si deface-ovao neku glupu stranicu.Necu da objasnjavam
kako postati haker...ima tona tutoriala o tome.
_-STA JE POTREBNO-_

E,za ovaj tutorial nije potrebno imati unix.Mislim,bilo bi mnogo bolje da imas unix,ali znam da
te mrzi da instaliras... Sve u svemu potrebno je par wingate adresa i shell account.Bez brige,
objasnicu sta je sta.
Posto i oko ovog ima tona tutoriala,necu zalaziti u detalje.Uglavnom,wingate je adresa na kojoj
se nalazi programcic koji je veoma slican proxy-u.Postoji mnogo lose konfigurisanih wingate-a i
to se moze iskoristiti kako bi se postigla neka anonimnost.Anonimnostcete postici tako sto cete
se povezati preko telnet klijenta.Kasnije o tome.Shell account...sad cu jako da pojednostavim.
To je kao racun na nekom kompjuteru koji sluzi da biste mogli da koristite taj kompjuter sa
njegovim uslugama,ali sa odredjenim privilegijama.Ako ovo nije jasno,onda procitaj recenicu
jos jedno 10 puta,ako ni onda nije jasno,idi u kuhinju,nadji ogroman noz i ubi se ko siroce.
I trebace jedan port scanner.To je program koji gleda otvorene portove na nekom racunaru.
Portovi su kao vrata preko kojih se povezes na neki racunar i koristis usluge.Ako je na primer
otvoren port pod brojem 21,onda to znaci da taj racunar ima FTP deamon,to je program koji
pruza usluge FTP-a (File transfer protocol). To je ono sto vam treba.


_-KAKO OSTATI ANONIMAN-_

Pa..ne mozes ostati potpuno anoniman.Ali moze se ostati dosta anoniman (mogu misliti kako je
ovo bilo gramaticki tacno,moj fond reci nije ogromoan,tako da se izvinjavam).Ja cu reci kako se
moze ostati anoniman preko wingate-a.Postoje mnogi site-ovi na kojima se moze naci lista
wingate-a, a jedan od takvih site-ova je www.cyberarmy.com/lists
Tamo izaberete wingate,i ima jako puno adresa i portova (pricao sam o portovima).Recimo da ima
neka ovakva adresa: 213.43.22.11 (lupio sam adresu) koja je na portu 1080.Treba uraditi
sledece:
Pokrenete telnet.To radite tako sto idete na Start,pa Run,i onda upisete telnet.Pojavice vam se
jedan program,koji bas i nije prelepog dizajna,ali to nije ni vazno.Idete na Connect i onda
Remote System.
Posle toga u Hostname ukucate adresu na kojoj smo rekli da je Wingate,u ovom slucaju
213.43.22.11 .U polje port upisite 1080 (to sam rekao da Wingate na toj adresi radi na tom portu)
.Termtype treba da bude vt100.
I onda pritisnete connect.Sacekate malo i povezace se.Posle toga se telnetujete na svoj shell
account tako sto upisete nekaadresa.com 23
(23 je telnet port).U mesto 23 mozete da upisete i recimo 21,tako cete se konektovati na FTP
protokol.Sad ste koliko toliko anonimni.Savetujem da linkujete par wingate-a.To cete tako raditi
sto cete se umesto da se telnetujete na shell-account,telnetovati na adresu drugog wingate-a i
tako redom dok vam ne ponestane wingate adresa i onda se konektujete na shell account.


_-SHELL ACCOUNT-_


Unix je visekorisnicki sistem.To znaci da vise korisnika moze da koristi isti operativni sistem.
Postoje servisi koji besplatno daju racune na svoj sistem.Jedan od ovih je npr. luxadmin.org .
Kada dobijete racun ovde moci cete da koristite unix,medjutim sa ogranicenjima.Imacete racun sa
smanjenim privilegijama i dobicete oko 50 MB u najboljem slucaju.I bice dosta.Znaci idite na
luxadmin.org i uzmite jedan shell account.Dobicete svoj username i password.Sada se treba
telnetovati na taj shellaccount kako bi ga uopste mogli koristiti.Znaci prvo telnet na wingate
i onda....vec sam pisao o tome.
E,kad se telnetujete dobicete prompt za login.Tu ukucate svoj username i zatim password.Necete
videti dok kucate password zbog zastite.Kada se ulogujete usli ste u svoj shell account.


_-MALO OSNOVNIH UNIX KOMANDI-_

Savetujem da kupite neku Unix/Linux knjigu i malo proucite.Vredece.
E sad.Da biste videli u kojem se nalazite direktorijumu ukucate ovu komandu: pwd .Da biste
videli koje fileove imate u direktorijumu ukucajte ovo: ls -al (ovim cete videti i
privilegije....necu o tome).
Da biste mogli da se krecete kroz direktorijume koristite ove komande:
cd direktorijum (ovim odlazite u zeljeni direktorijum) ,cd .. (izlazite iz direktorijuma).Da
biste obrisali neki file koristite ovu komandu:
rm file. Ako ocete da obrisete sve u direktorijumu ukucajte ovo: rm *.*
_-NALAZENJE INFORMACIJA O SITE-U-_


Ovo je najvaznija faza kod upadanja u neki site.Postoji vise nacina i stvari koji se trebaju
otkriti.Treba otkriti Operativni sistem,otvorene portove, deamone i verzije koji rade na serveru.

--Operativni sistem
-Objasnicu 2 nacina.Prvi je da se telnetujjete na server ako ima otvoren telnet port 23.Tamo pise
koji je Operativni Sistem.
-Drugi nacin je netcraft.com
Idite na taj site i kliknite na link na kojem pise "Whats that site running" ili tako nesto.
Idite na taj link i upisite site koji vas zanima.
Tamo ce pisati sta taj site ima.Postoji jos nacina,kao sto je nmap ....ali bice ovo dosta za vas.

Zatim skenirajte otvorene portove sa port scannerom.
Telnetujte se na svaki port i pogledajte sta pise,koja je verzija programa,ime....SVE ZAPISITE.
E,kad sve to zavrsite imate dosta informacija o site-u da biste mogli iskorisiti.
_-ISKORISTITI RUPU-_

E sad.Postoje stvari koje se zovu exploiti.To su programi koji iskoriste rupu u programu.Sa ovim
exploitima moguce je dobiti root na nekom serveru (root je svemocni user,ima sve privilegije).
Postoji vise vrsta exploita.Kao sto su Remote (ovo cemo mi koristiti) ,Local i DoS.
Mi cemo koristiti remote.Exploiti su 95% pisani u C-u,a ponekad i u PERL-u.E sad...posto vec
imamo informacije o site-u ostaje nam da nadjemo exploit i udjemo u server.Postoje site-ovi
gde se oni mogu naci.
Dva najpoznatija i najbolja site-a su http://packetstorm.securify.com i http://www.hack.co.za
Tamo nadjite exploit za ono sto ste zapisali.Vazne su verzije programa!
E sad kada ste skinuli exploit i stavili ga na shell account preostaje samo kompajlirati exploit
i pokrenuti ga.
--Ako je exploit napisam u C-u onda treba uraditi ovo:

gcc file.c -o file
Sada imate kompajliran exploit.Mozete ga pokrenuti sa:
file ili ./file
Sada ce da vam ispise usage.Ako pise recimo: Usage
onda cete ovako startovati exploit:
./file www.nekisite.com 21
Malo sacekate i usli ste.Sada samo koristite ono sto sam vam pokazao u sekciji o unix komandama.

--Ako je napisan u PERL-u
Ako je napisan u PERL-u nema potrebe za kompajliranjem,jer je PERL interpretiran jezik
(ako ne znate nista o programiranju...onda ni ovo ne znate).Znaci samo startujete sa:
perl file.pl
Onda ce vam opet ispisati Usage,i opet ista prica.

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*--- Hacking Web-site --*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

* Mnogo ljudi me je pitalo kako hacknuti web stranicu (neki su
malo pretjerali pa su pitali kako hacknut Altavista.com, Yahoo, Hotmail
itd.. a ako i vi tako nesto zelite onda se kanite compa nije to za vas,
slupajte ga popijte mu krv radite sta hocete).
Naime, kada ovaj text procitate niste hacker jer haker nemozete
tako lahko postat i nemoj da se ku*cite kako ste nesto hacknuli samo
sto ste procitali text. Ovaj tutorial je napisan da vam pojasni i nauci
a ne da vi procitate i onda se ku*cite da ste hacker.
Manje price i krenimo.
Sada kada ste skontali vasu metu (nadam se da nije Yahoo a ako jest znate sta cete :))
onda mozemo krenut.

1. Faza
Sajt koji zelite da hacknete, prvo morate
saznat na kojem je serveru i koji je Operativni system.
Logicno je ako je server IIS Microsoft da ce biti operativni system
Win a ne Linux ili nesto drugo. Prvo naucite te vrste servera i operativnih systema.
Kako to saznat?
Ima milion programa sto to rade a neki od njih su NMAP, Queso itd...
Da vi sad ne bih skidali (uuuh valja naci i skinuti programe :)) odite
na www.netcraft.com i lijepo fino upisite adresu web sajta kojeg zelite hacknut.
Onda cete dobit sta vam treba. Kada ste to vidjeli, znate sta da radite.
Ako je server Apache i OS Linux, nemojte se previse nadat da cete hacknut
jer Linux je ako nista sigurniji od Windowsa. Naravno ima exploita
i na njemu ali to vama prepustam da sami nadjete exploite na
nekim hack sajtovima. E ako je IIS Microfost server i to verzija 4.0
onda je to druga prica. Zaista ima hrpa exploita za taj server
i ja znam neke medjutim imajte u vidu da je administrator mozda
zakrpio te rupe. Ova faza je samo uvod, da vidite kakve su to vrste servera
i OS.

2.Faza
E ako se opredjelite za 1. fazu, onda ovu drugu nemojte ni citat.
Ako se opredjelite za 1. fazu, onda cete trebat trazit exploite
za server na kojem je ta vasa stranica koju trebate
hacnkut. To je i dug proces ali ako se razumijete i znate
sta su exploiti i malo oko njih, onda vam nece biti tesko naci.
E glavna metoda za 1. fazu jeste da skenirate taj server.
Medjuti to je samo jedan dio posla, ali tu vam je dosta toga uradjeno.
Naime, kada skenirate server, onda mozete vidjeti koji exploiti
postoje na njemu! I to je to. Nadjete exploit taj i taj i
isprobate ga. Sad bi vi rekli "E jebote lahko je reci da treba skenirat,
al kako?". Fino, imate milion Exploit skenera, neke mozete skinuti i
na www.nhs-ac.cjb.net sajtu a preporucujem N-Stealth skener.
Trazi ga na Astalavista.com
Da se mi vratimo drugoj fazi.
Ovdje cak nemorate ni znat koji je server i koji je OS.
Sve sto trebate jeste da vidite koji su portovi otvoreni na
tom serveru. Lijepo fino uzmite port skener i skenirajte host
ako to neznate nemojte ni citat dalje ovaj tutorial, jednostavno ga
izbriste. IP adresu takodjer mozete doznat na stranici www.netcraft.com
E postoji jedna dobro poznata metoda. Naime, ako je otvoren
port 21 tj. FTP i ako se mozete ulogovat kao anonimni korisnik, onda sve
sto trebate jeste da pogledate u direktorij /etc/passwd naravno
ako je to dopusteno. Ako je dopusteno i ako uspijte doci do toga
posao je zavrsen, znate sta trebate dalje :)) Medjutim ako to nije moguce
ako se nemozete ulogovat ili nesto drugo, pogledajte koji
su portovi otvoreni kada skenirate. Sada morate znati malo o
protokolima a imate neke tutore o tome na www.nhs-ac.cjb.net sajtu.
Takodjer bitno je doci do administratorske stranice a ona je obicno
na portu 6075. Naravno trebate naci tu stranicu i port, probajte jos
sa: 65534, 6073, 1260, 5555, 1234 itd...
Ako nadjete taj port, u vas browser upisite (primjer):
http://123.122.34.233:6075
E da se mi vratimo FTP-u. Ako je taj port uopste otvoren onda
lijeo fino skinete wwwhack alat i izaberete FTP metodu. Program ce
onda probat probit user i pass a uzimace rijeci iz rijecnika.
Preporucujem da izaberete metodu sve moguce kombinacije ali to ce zaista
dugo trajat. Bilo kako bilo, znate sta treba da radite, imate mnogo izbora
pa bujrum.

3. Faza
Ova faza je povezana sa drugom. Naime ako na stranici postoji
POP3 otvoren port, onda isto korstite wwwhack kao i kod
FTP-a. Naravno program ce vas o svemu obavjestiti kada sta otkrije.

4. Faza
U ovoj fazi vam ne treba nista samo program :))
Ovdje cemo korisit DoS napade. Ko nezna sta je to, neka
skine tutor o tome na nhs-ac sajtu i nauci to.
Medjutim sa ovom tehnikom mozete samo "oborit" server.
Ipak, procitajte o tome u posebnom tutoru.

KAKO POSTATI HACKER

Kako postati HACKER!

Ovaj tekst nisam ja napisao nego "drakelord" ja sam ga samo prepisao na forum jer je DOBAR
Gotovo svaki put, kad surfam webom, ircam, citam usenet ili slicno,
naidem na ljude koji razgovaraju o hakiranju, hakerima, sigurnosti i
slicnim temama. Svi novi (newbie) clanovi 'hack-scene' žele u biti
znati kako postati hackerom i žele to uciniti brzo. Stoga, ostvarujuci
tu želju ( koja je, vjerujem, nikla kad je doticni 'novak' gledao neki
film na temu hackera, citao u novinama ili sl. ) prolaze kroz mnoge
komplikacije, primjerice:
- na ircu, usenetu, forumima postavljaju mmnoga pitanja od
kojih su neka glupa (Kako da haknem Hotmail?) i neka pametna (Gdje da
nadem podrobnije informacije o strukturi TCP/IP skupine protokola?).
- cesto niti ne uce programirati, a vec kooriste eksploite koje
niti razumiju, niti znaju zašto ih koriste i sl.
- puno puta egoizam prevlada pa se dogode izgredi (svade s
iskusnijim korisnicima racunala), najcešce na ircu i slicnim servisima
gdje se odvija 'real-time' direktna komunikacija
- zbog osobnih razloga koriste Denial-of-sservice alate i cine
nepotrebnu štetu (ne znajuci niti kako je alat napisan i što
eksploatira)
Prilikom tih komplikacija se cesto ponize pa promijene nadimak,
e-mail adresu i slicno. Ovaj tekst bi vjerovatno trebao reci 'novacima'
što ciniti da se komplikacije ne dogadaju.
Izraz 'hacker' oznacava osobu koja uci jer VOLI uciti o racunalima.
U mojem rjecniku, 'hacker' znaci isto što i 'majstor od zanata'. Majstor
nekog zanata radi svoj zanat tako dugo dok ga ne dovede do savršenstva.
U smislu hackera, to je osoba koja uci o nekom podrucju racunalne znanosti
tako dugo dok to podrucje ne dovede do savršenstva. Dakle, da je u teoriji
i praksi u tome postigao svoj maksimum. Hakiranje se odnosi na aktivnost
postizanja tog savršenstva.
Izraz 'hacker' se cesto veže uz racunalnu sigurnost, no to ne mora
biti. Može se vezati uz bilo koje polje racunalne znanosti - grafika,
programiranje, poslovna informatika, administriranje, itd.
Svaki hacker spoznaje nove tehnike i vještine na svojem polju
djelovanja (npr. sigurnost). Te vještine prenosi na osobe koje su manje
iskusne ili pocetnike (npr. napiše tekst o tome što je novo spoznao, a da
to drugi u njegovom polju djelovanja ne znaju). To ga cini onim što jest -
hackerom (npr. 'majstor racunalne sigurnosti').
Od stecenog znanja, osoba mora imati i neke koristi - inace to
znanje ne služi nicemu. Ako se uci samo zato da se voli uciti, a nema
ama baš nikakve koristi od stecenog znanja, onda se vrijeme i trud troše
na krivo! Stoga, ako se uci bez veze, bez odredene i jasne svrhe, osoba
ne može biti majstor niti hacker. Primjerice:
- Tim Backstone uci o racunalnoj grafici. Svaki dan spoznaje nove
vještine crtanja raznih oblika. On uci zato jer ocekuje da ce svojim
znanjem imati financijsku korist.
- Gerald Winston je vec zaposlen kao Windoows programer. On uci o
UNIX sigurnosti u svoje slobodno vrijeme. Svrha njegovog ucenja je da
povisi reputaciju, tj. da njegov doprinos bude zabilježen u javnosti i
da njegovo ime bude poznato šire nego vec jest, a to ce uciniti pišuci
tekstove i savjetujuci korisnike UNIXa.
- Ivo Ladic je srednjoškolac. Polazi matemmaticku gimnaziju. Njega
fasciniraju kriptografski sustavi pa ih vjerno proucava. Posjecuje forume
i dopisuje se s ljudima koji se bave kriptografskim sustavima. On to radi
jer se nada da ce tako dobiti posao u buducnosti.
- Mica Kurtovic je takoder srednjoškolac. Polazi u opcu gimnaziju.
Njega zanima racunalna sigurnost i hackeri. On želi postati hackerom jer
želi haknuti mnogo servera i postati slavan medu hackerima.
Svi primjeri su izmišljeni, no, ocito je da Mica cini nešto krivo.
On od 'hakiranja' servera nece imati nikakvu korist, a kamo li slavu. Bit
ce oštecen:
- financijski (mrežna oprema, mnogo potroššenih impulsa...)
- emocionalno (agresivnost i egoizam ce ojjacati)
- socijalno (društvo ce ga zanemariti, izggubit ce dosadašnje
prijatelje, a nove ce teško steci)
- 'reputacijski' tražit ce ga MUP, FBI, Innterpol... a to ovisi o aktivnostima (koje bi vjerovatno bile ilegalne)

Stoga, dragi moji lameri, newbaji, rookiji i svi koji želite postati
hackerima, citajte me pažljivo.
Ako želite biti hackerom (na podrucju racunalne sigurnosti -
najcešce), cinite ovako:
1. budite SIGURNI da to želite
2. VJERUJTE da to možete
3. OCEKUJTE korist od svoje aktivnosti i rada (financijska,
socijalna - novi prijatelji, reputacija - da postanete poznatiji, kao primjer
drugima ili slicno, ...)
4. NADAJTE se da ce se ono što ocekujete ispuniti
5. USTRAJTE u toj aktivnosti jer treba vremena i truda da
se postane hacker, odnosno 'majstor'
Sav materijal koji vam je potreban da postanete hacker možete
nabaviti tako da pitate starije hackere. Primjerice, za racunalnu sigurnost
na podrucju UNIX-a idete, npr. IRC:
irc.dal.net:#unix: Molim vas lijepo, gdje da nadem informacije
o racunalnoj sigurnosti na podrucju UNIXa. Želio bih nauciti što je više
moguce o tome pa pitam vas koji znate više od mene.
Ne bojte se reci da ste novi, da ne znate. Ako priznate da ne znate,
UVIJEK ce vam netko pomoci ako ŽELITE da vam se pomogne. Kineska poslovica
kaže:
"Kad je ucenik spreman, pojavi se ucitelj."

Takoder, morate znati još nešto važno, a to je razlika izmedu
inteligencije i pameti. Inteligencija je onaj dio vaše osobe koji omogucuje
bolje, brže pamcenje informacija. Taj dio vam omogucuje da skupite mnogo
podataka o podrucju o kojem želite uciti. Inteligencija je ono što vam
je UROĐENO, što ste genetski nasljedili. Pamet (emocionalna inteligencija)
se stjece od rodenja, a na razvoj pameti utjece okolina (knjige, roditelji,
prijatelji, baka, vrijeme, rat, tuca, plac, svade, smijeh, seks...). Pamet
covjek može mijenjati, buduci da na nju utjece okolina, a to cini tako da
mijenja okolinu, npr. ako je dosad bio izložen lošem utjecaju društva i
sam je bio alkoholicar, on odlucuje prestati uzimati alkohol, mijenja
prijatelje, posao, stan i sl. samo da bi promijenio (unaprijedio) svoju pamet. Dakle,
pamet se odnosi na 'spozaju svojih osjecaja' (zato se zove *emocionalna*
inteligencija).

*** Zašto je to važno u postajanju hackerom? ***

Vi morate imati oboje da bi postali hackerom. Morate imati
INTELEKT da bi upili potrebno znanje i morate imati PAMET da
bi znali da to želite, možete, da ste spremni preuzeti odgovornosti koje
aktivnost kojom se želite baviti donosi, itd. Ovo sam spomenuo jer mnogi
vide ZERO_COOLa ili NEA s Matrixa i požele biti 'hax0r'. Ne-ne! Prvo,
PAMET U GLAVU, a onda da vidite da li ste spremni na ono što vam ta aktivnost
koju ste izabrali donosi. Na snove, zamišljanja o rušenju servera, slavi
koju cete dobiti, filmove, MTV spotove, razgovore na IRCu i forumima i sl.
se NE OSLANJATI. U obavljanju pravog posla cesto nema
radosti, no treba je biti. Posao je napor i zato je veoma važno da birate ONO
za ŠTO STE SPOSOBNI. U svakom poslu ima padova i uspona. Shvatite svaki pad
kao korak bliže uspjehu/rješenju. Problemi su izazovi, a poslom se izazovi
prihvacaju. Koliko želite prihvatiti izazov i raditi? Koliko možete? Da
li ste uopce sposobni za to? Razmislite još jednom. Vi birate!

Kako napraviti virus?Znate li da mozete napraviti virus pomocu NOTEPAD

Pravljenje Virusa

Upoznavanje


Dobro došli u još jedan tutorial by mikiMan. Ovaj tutorial može Vam pomoći da pravite jednostavne viruse.
Ovdje neću pričati on nekoj naprednoj tehnologiji jer je ovaj tutorial za početnike. Pa ako ste "elite haker"
ne gubite ovdje vrijeme kad možete obarati sistem Micro$oft-a. hehe...
Ovaj tutorial govori o jednostavnom brisanju fajlova. Pa ako ste se
nadali da ćete uništiti svijet, žao mi je ovaj tutorial nije za tebe.DOS batch virusi


-su virusi koji se završavaju sa ekstenzijjom .bat. Mogu sadržavati DOS komande.
Da se malo vratimo kada je KISS vladao svijetom, DOS je bio savršeni OS.
DOS nije ni malo sličan Windowsu pa ga nije lako koristiti. Zato je Micro$oft mali
mini-jezik nazvan "batch file". Batch fajlovi su fajlovi koji sadrze komande koje će kompjuter slijediti.
I ako kažemo da izbrišemo čitav harddisk on će poslušati naredbu. SAda, jezik je nešto najlakše što treba naučiti
na putu da postaneš haker. Samo trebaš da imaš talenta. Sada treba da naučiš komande, ja ću neke izlistati ovdje:

Najkorisnije komande su:(molim Vas otvorite još jedan notepad ili word pad i zapišite komande jer će Vam kasnije trebati)

@echo off - ova komanda će reći kompjuteru da ne pokazuje sve što radi u datom trenutku. Dobro ako ne želite da user sazna šta program radi.

echo text ovdje - ova komanda će izbaciti riječi text ovdje na ekran. Recimo ako želite da stavite "ti papcino" na žrtvin ekran, onda bi napisao echo ti papcino
Lagano, zar ne?

cd\ - ova komanda bi rekla kompjuteru da se vrati na harddrive (u većini slučajeva C:\). Većinu
vremena ćete koristiti ovo. Kasnije ćete vidjeti zašto.

cd direktorij - ovo otvara direktorij. Pa recimo da ste tipkali komandu cd\ prije. Sada ste u c:\ zbog cd\ komande, jel tako?Onda recite kompjuteru
cd windows i tada će kompjuter otvoriti direktorij windows sa c: drajva. (c:/windows, znate, najvažniji direktorij osim ako nemate linux.)


RD direktorij - ova komanda će izbrisati direktorij. Ovo je teško objasniti. Ako ste na c:/windows, i koristili ste komandu RD windows
E pa neće raditi glupko, zato što direktorij windows nije u direktoriju c:/windows/ . Jedini način da ovo radi jeste da budete u c:\ .
Zato što je direktorij windows u c:\ . Nadam se da se niste izgubili ili zbunili. Ali ovo je teško objasniti potpunim
početnicima, jer ako koristite windows već neko vrijeme ovako jednostavne komande bi trebali kopčati.
Ako još ne shvatate pošaljite mi email: sarajman00@hotmail.com pa ću Vam pokušati detaljnije objasniti.


@del fajl - ova komanda briše odredjeni fajl u odredjenom direktoriju pa ako ste npr u c:/windows/ bilo koji fajl mozete izbrisati kao npr. @del logo.sys


End - ova komanda završava i izlazi iz programa.
Sada kada znate osnovne komande možemo krenuti sa učenjem kako da ih pretvorimo u viruse.
Ja mislim da ljudi najbolje uče ako imaju primjer ispred sebe. Pa ću ja zato koristiti primjere.Primjer br.1
---------------

@echo off
cd\
rd windows
echo TI glupane
echo hahahahhahaha
echo imam te
echo Vidimo se
echo Vozdrica
end
--------------

Hajmo sad ovo analizirati:
@echo off - govori kompjuter da ne izbacuje sve na ekran tako žrtva ništa neće znati šta se dešava. hehehe
cd\ govori da se pomjeri u c:\ drajv.
rd windows - govori da deletuje direktorij windows iz c:\ . I to znači vozdra Windows. hahaha
Ostale komande echo TI glupane....govore kompjuteru....pogodite šta.
End -završava program.

Do sada bi trebao da shvatiš kako ovi virusi rade.
Ali samo zato što je naš tim velikodušan dat ću Vam još jedan primjer.

Primjer br.2
--------------------
@echo off
cd\
cd windows
@del win.com
@del win.ini
echo Pokušaj sad popravit kompjuter, -Mi u Boga vjerujemo-
End
-------------------

Analiza virusa:
@echo off - govori kompjuteru da bude miran
cd\ - govori kompjuteru da ide na c:\
cd windows - govori kompjuteru da ide sa c:\ na c:\windows
@del win.com - govori kompjuteru da izbriše win.com iz direktorija windows
@del win.ini - govori kompjuteru da izbriše win.ini iz direktorija windows
echo Pokušaj sad popravit kompjuter, -Mi u Boga vjerujemo- Ako ne znaš šta znači sad me ubij
End - kraj


Nadam ste da ste zapisali osnovne komande u notepad ili šta već.
Sada je vrijeme da saznate kako da sačuvate fajl, zar ne? Pa to je lako.
U Notepadu ćete da kliknete na File> Save As> ukucajte ime fajla koje Vi sami želite ali da na kraju upišete .bat
(Npr. mojprogram.bat mojvirus.bat klikni.bat itd itd)
I onda ga posaljite na web ili ga dajte svojoj žrtvi on što treba da uradi jeste da ga pokrene i on je gotov.


UPOZORENJE: Nemojte sa ovim jednostavnim virusima neke veće kompanije uznemiravati jer ste onda nadrljali.
I ako Vi pokrenete taj svoj virus onda ste vi nadrapali.


Bilo kako bilo ovo je kraj ovog tutoriala. Nadam ste da ste uživali čitajući ga. Ja sam se zabavljao dok sam ga pisao.
Ovakve stvari, virusi bi trebali biti korišteni samo za osvetu.

 

Dr.Rame © 2004

All Rights R

Internet fazoni

                             U ovom tutoru mozete naci neke veoma korisne
                        fazone preko interneta. Neke takodjer mozete iskoristit 
                                   u hakerske svrhe uglavnom to vi odlucite.

* Access denied (nekoj web stranici)

Zelite li da sprijecite pristup nekoj web stranici
sa vašeg kompjutera? Editujte fajl HOSTS.SAM koji
se nalazi u Windows folderu. Pošto je 127.0.0.1 
vaša IP adresa, otkucajte adrese sajtove koje 
zelite da zablokirate za ovaj IP.

* Anonimnost na internetu

Identifikacija poziva je sjajna stvar, zar ne? 
Medjutim, kada se logujete na Internet, vaš
Internet provajder ce, ukoliko posjedujete
"tonsku" centralu, zabiljeziti broj telefona sa
kojeg ste zvali što moze u nekim slucajevima da
bude nezgodno. Ako vam se ovo ne svidja, dodajte
ispred broja telefona vašeg provajdera broj
"*72#" (bez znaka navoda) i vaš broj telefona 
ce biti sakriven! Naravno, ova funkcija radi i 
kada zovete bilo koji broj putem fiksnog telefona.
Napomena: nije provjereno na svim "tonskim" centralama 


* Brisanje URL adrese u IE

Ukoliko zelite da izbrišete URL adrese u 
Internet Exploreru koje se pojavljuju u Address baru
morate podesiti bazu registara. Idite do
HKEY_CURRENT_USER \ Software \Microsoft \ Internet Explorer \ TypedURLs 
i tamo obrišite nepozeljne stavke.
Putanja za Windows 2000 je 
HKEY_USERS \ S-1-5-21...\Software\Microsoft\InternetExplorer\TypedURLs 


* Fazon u Outlook Express-u

Kada ubacujete mail attachment u Outlook Expressu,
dijalog box vas uvijek vodi u neki folder u kojem,
naravno, nikad nije fajl koji zelite da 'zakacite'.
Ako zelite ovo da promijenite uradite slijedece.
Idite sa Regedit.exe na 
HKEY_CURRENT_ USER \ Software \ Microsoft \ Windows
\CurrentVersion \ Explorer \ User Shell Folders. 
Kliknite dvaput na Personal key i otkucajte 
putanju vašeg omiljenog foldera. Restartujete OS. 


* Combine and Decode u Outlook Expressu

Znate li za opciju Combine and Decode u Outlook Expressu?
Selektujte više poruka drzeci CRTL ili SHIFT i
idite do Message menija i stavke 'Combine and Decode...'.
Dobit cete od svih selektovanih poruka jednu veliku 
poruku koju npr. mozete da štampate ili nešto slicno. 


* Prevodjenje IP adrese

Ukoliko zelite da na najlakši nacin, bez upotrebe
raznih shareware-ova, prevedete IP broj 
(npr. 245.84.120.19) u nešto razumljivo i pamtljivo,
idite u DOS i otkucajte NSLOOKUP [IP]

* Vas IP?

Da li zelite saznat vasu IP adresu kada se konektujete na
internet? Otidjite u MS-DOS, i u Windows folderu
utipkajte: IPCONFIG

c:\windows\ipconfig

KAO PROVALITI U TUĐI RACUNAR

E ovako
Pokazacu vam kako da provalite u neciji racunar - korisnik je zasticen sifrom
Sve sto vam treba je fizicki pristup racunaru i 5 - 10 minuta mira:

Upalite racunar i pustite da radi svoje kao normalno
Ubrzo ce se pojaviti plavlasti ekran i ime i slika korisnika
ako pritisnete sliku u vecini slucaja ce od vas traziti sifru da biste usli
problem je sto vi tu sifru ne znate

Evo detaljnog postupka kako to da rijesite:
1)Zapamtite ime korisnika kome hocete da nadjete sifru
2)Pritisnite Ctrl + Alt + Del (tipke na tastaturi)
Treba vam se pojaviti prozor koji ima 2 mjesta gdje se moze nesto upisati
3)Gore napisite "Administrator" - bez navodnika ali mora imati veliko pocetno slovo.
4)Dole ostavite prazno i pritisnite ENTER - ako imate srece i vasa zrtva ne zna za ovo donje polje bi trebalo biti prazno
U slucaju da kaze da sifra nije ispravna onda ste pokusali provaliti u racunar jeng od onih 5% ljudi koji znaju kako da se zastite.
5)Kada udjete izgledace kako kad ste prvi put upalili racunar - malo ikona nema igrica nema muzike, ali nista se ne brinite niste tu zbog toga.
6)Pritisnite Start i sa desne strane pritisnite Run
7)u donjem lijevom uglu otvorice vam se mali prozor. U njemu napisite samo "cmd" - opet bez navodnika
8)Otvorice vam se crni prozor u kojem mozete neto pisati.
9)Pisite sledece:

net user (ime korisnika) *
znaci ako je moje korisnicko ime Milan - a jeste, pisalo bi :net user Milan *
pritisnite Enter 3 puta i restartujte kompjuter.
kada se ponovo upali kliknite na korisnika kojem ste zeljeli promjeniti sifru i ucicete bez problema

Znam da je uputstvo dugacko ali sta znate mozda vam jednom zatreba.

Ovo sto sam napisao je samo za obrazovne svrhe, nisam odgovoran ako neko nesto pokvari koristeci se ovim uputstvom (a nece sigurno)ako znate koristiti i napomena:UVIJEK AKO PROVALJUJETE NEGDJE KORISTITE PROGRAME ZA LAŽIRANJE IDADRESE.

                                  POZZ.......................

kako hackovati

cesto na internetu susrecem blogove,stranice u kojima je napisano kako hackovati(provaliti)u neciji MSN,FACEBOOK,YAHOO,GMAIL itd.Sve izgleda ovako:

                       -uđite u novu e-mail poruku

                       -u dijelu kome trebate upisati:msn ili facebook ili yahoo e-mail

                       -u polje subject trebate upisati izgubljena sifra,password ili nesto drugo

                       -u dijelu gdje pisete tekst trebate napisati nesto slicno ovom:

                                     ---ime servera:hotmail,facebook,yahoo ili nesto drugo

                                    ---vasa e-mail adresa i vasa sifra, pasword

Ne,ni slucajno nemojte ovo uraditi jer je ovo napravljeno tako da kada vi ostavite svoju e-mail adresu i password.E TU STE NAPRAVILI GRESKU.KADA VI NAPISETE SVOJU E-MAIL ADRESU I PASSWORD DIREKTNO STE UGROŽENI.ŽAŠTO???????????????????????????????????????????????????

JER VASA E-MAIL PORUKA UOPSTE  NE STIŽE DO SREVISA NEGO ONOME KO TO ŽELI.NAPRAVI SEBI E-MAIL ADRESU DA JE SLICNA ILI DA LICI NA E-MAIL ADRESU ŽELJENOG SERVERA NPR...FACEBOOK-SERVICE@HOTMAIL.COM ILI MSN-SERVISE-PASSWORD@HOTMAIL.COM ILI RAZNE DRUGE .KAKO STVARNO MOZETE UPASTI U NEKI SERVER E TO TAKODE MOZETE NACI NA MOME BLOGU.POZZ....................